UV lampa ili hlorna stanica za uklanjanje bakterija iz vode

Dezinfekcija vode

hlorisanje vode

Pod pojmom sterilizacija odnosno dezinfekcija vode podrazumeva se uklanjanje bioloških zagađenja poput virusa i bakterija iz vode. Za ovaj proces može se koristiti germicidno UV zračenje (UV lampa) ili dozirna stanica za hlorisanje vode.

UV zračenje vode, kada je sterilizator prilagođen brzini kretanja vode odnosno protoku je jedan od najelegantnijih rešenja za dezinfekciju vode.

Dozirna stanica je konfiguracija koja se sastoji od nekoliko komponenti i proporcionalno-u zavisnosti od količine vode koja teče kroz cev dodaje određen procenat sterilizacione hemikalije.

Hlorisanje vode je jeftin, pouzdan, vrlo efikasan način za dezinfekciju vode. Većina gram-negativnih bakterija (Salmonellae, E. Coli, B. Pyocyaneus...) su znatno osjetljivije na hlor od gram-pozitivnih bakterija.

Prisustvo amonijaka u vodi, odnosno nitrita NO2 i nitrata NO3 kao produkata oksidacije amonijaka NH4 moguće je iz vode ukloniti doziranjem hlora, ukoliko se prethodno odstrane organske materije iz vode. .

 


Sterilizacija vode - uklanjanje bakterija iz vode

Osnovno o biološkom tretmanu vode

Hemijska ispravnost vode nije uvek jedini parametar za kvalitet vode. Biološka zagađenja kao što su bakterije u vodi ili određeni virusi često moraju da se uklone iz vode bilo da je pitanje o vodi za piće ili pripremi vode za trhnološke procese. U praksi se najčešće koriste dve metode, UV zračenje i Dozirna tehnika koja "ubacuje" anti-bakteriološki koncentrat u vodu.

Najčešće bakterije u vodi se Ešerihija koli, Kolifromne bakterije i Koliformne bakterije fekalnog porekla, Pseudomonas aeruginosa, Salmonela, Aerobne mezofilne bakterije itd..


UV lampa

Filteri za vodu - bakterije u vodi

Pored hemijskog kvaliteta vode, često se za neke tehnološke potrebe postavlja i zahtev apsolutne sterilnosti vode. To je najčešće slučaj u prehrambenoj industriji gde voda većim delom ulazi u sastav nekog proizvoda, ili npr. u raznim kozmetičkim ili medicinsko-farmaceutskim zahtevima. Metoda sterilizacije UV sterilizatorima je izvanredno efikasna, jer praktično momentalno uništava gljivice, alge, kvasce, bakterije i viruse.

Ova tehnologija za tretman vode bazira se na osvetljavanju vode UV lampom smeštenom u kvarcnoj epruveti koju opstrujava voda u tanjem sloju. Eksploatacioni troškovi su veoma mali i svode se na periodično čišćenje kvarcnog stakla, kao i na godišnju zamenu UV lampi. Za pravilan rad UV sterilizatora mora se obezbediti maksimalna transparencija (prozirnost) vode, što se postiže određenim predtretmanom. (reverzna osmoza)

Detaljnije

Digitalne dozirne stanice za hlorisanje vode

Powered by Grundfos

U poslednje vreme sve više se za hlorisanje vode koriste digitalni hlorinatori vode koji za razliku od prethodnih generacija opreme za biološki tretman voda imaju mnogo pouzdaniji set-up odnosno lako ih je podesiti das doziraju određenu količinu hemikalije. Mehanički sistemi za doziranje hlora koji se i danas mogu naći na tržištu prilično su nepouzdani - lako mogu dodavati manje odnosno više hlora u vodu i time sprečiti pravilnu dezinfekciju vode.

Detaljnije

Hlorisanje vode - izbor tretmana vode

Natrijum hipohlorit, hlor dioksid..

Doziranje hemikalija poput hlora (Natrijum Hipohlorit) ili hlor-dioksida je čest način za dezinfekciju vode kada UV lampa nije dovoljno dobro rešenje. Dezinfekcija vode doziranjem je potpuno automatizovan proces tretmana vode koji od korisnika ne zahteva mnogo angažovanja. U zavisnosti od parametara na lokaciji i namene tretirane vode Hydrolux Project Team konfigurisaće najoptimalnije rešenje za vaš bunar, postrojenje ili bilo koji drugi problematičn izvor vode zagađen bakterijama.


Copyright © Hydrolux Project Team 2013 Powered by: Reflecta