Reverzna osmoza vode

Reverzna osmoza za kućnu i komercijalnu filtraciju vode


Reverzna osmoza vode se koristi u najrazličitije svrhe; od najjednostavnijih zahteva kao što su kućni filteri za vodu, preko različitih konfiguracija za hemijsku pripremu vode za širok spektar komercijalnih i industrijskih procesa, za pripremu vode za laboratorije.. Najčešći korisnici su farmacija i medicina (oprema za dijalizu isl), pekarska industrija, industrija alkoholnih pića i sokova, ugostiteljstvo (HACCP), proizvodnja leda, proizvodnja DEMI vode.. Kućni filteri za vodu sa reverznom osmozom su daleko najpopularniji i najkvalitetniji filteri na tržištu.


Kućni filteri za vodu

Aparati za prečišćavanje vode sa reverznom osmozom su "multi-stage" moduli namenjeni filtraciji gradske ili bunarske vode kapaciteta desetak litara na sat. Ova klasa opreme se već decenijama koristi kao alternativa kupovini flaširane vode. Tržište je preplavljeno različitim ponudama, sve reverzne osmoze na slikama izgledaju slično ili isto ali razlike su velike.

Reverzna osmoza 50-250 lit/h

Komercijalna reverzna osmoza može se konfigurisati na nekoliko načina ili se mogu koristiti gotovi proizvodi priznatih svetskih proizvođača. Ovi filteri za vodu mogu a ne moraju imati predtretmane (aktivni ugalj, mehanilka filtracija vode), mogu raditi samostalno ili u bloku od dva ili više modula.

Reverzna osmoza 250-5000 lit/h

Decenijsko iskustvo kao i konstantno unapređenje znanja kako u struci tako i u srodnim granama industrije garantuju brzu izvedbu radova bez ometanja vaših proizvodnih procesa.


Komercijalna reverzna osmoza

RO Merlin, General Electric USA

Sistem za filtraciju vode GE MERLIN baziran je na tehnologiji reverzne osmoze. Uređaj je tehnički usavršen za profesionalnu i kućnu pripremu vode. Proizvod je savršeno čista voda oslobođena svih štetnih nečoistoća, sa minimalnom kolčinom primesa, higijenski ispravna u skladu sa svim svetskim standardima za pijaću vodu. Konfiguracija sadrži karbonski pred-filter koji uklanja pesak, nečistoće, mulj, tragove rđe, sedimentne čestice i hlor iz napojne vode pre nego što voda dođe do membrana reverzne osmoze. Voda pod pritiskom zatim prolazi kroz polupropustljive membrane gde se uklanja 99.8% minerala i sve prisutne rastvorene štetne materije. Post-filter finalno osigurava besprekoran miris i ukus dobijene vode

Detaljnije

Komercijalna reverzna osmoza

RO uređaj kapaciteta 50 litara na sat

Tretman vode reverznom osmozom pomoću uređaja RO 600 koji isporučuje cca 50-60 litara vode na sat najčešće se koristi kao jedini, odnosno kao jedan u nizu aparata za hemijsku pripremu vode srednjih kapaciteta. Dodavanjem većeg rezervoara moguće je koristiti ovu reverznu osmozu kao centralni membranski uređaj za komrcijalnu namenu.

RO 600 takođe se često koristi kao kućni filter za vodu. Koncipiran da radi bez rezervoara, sa real-time filtracijom, smanjuje dimenzije neophodne za ugradnju i povećava nivo mikrobiološke bezbednosti zbog nedostatka rezervoara u kojem voda inače miruje.

Detaljnije

ULP konfiguracije

Profesionalne UPL konfiguracije do 500 lit/h

Komercijalna klasa reverzne osmoze namenjena je zahtevnim potrošačima sa besprekornom hemijski čistom vodom. Za konfigurisanje jedne RO stanice možemo u zavisnosti od zadatih parametara koristiti jedno ili više kućišta. Kućišta membrana za komercijalnu reverznu osmozu koja se najčešće nalaze na tržištu mogu biti u tri različite dimenzije (prečnika) - 2,5" 4" ili 8" 16", a dužina im varira u zavisnosti od toga da li u jedno kućište stavljamo samo jednu membranu, ili više njih.. Standardi su 21", 40", 80"..Pored samih membranskih elemenata odnosno kućišta sa membranama, u profesionalne aplikacije se obavezno ugrađuje digitalni kontroler, predfiltracioni blok, pumpa (motor) koja generiše neophodan pritisak za rad osmotskog bloka, elektromagnetni ventilii, a opciono mogu se dodati CIP sistem za pranje odnosno neka vrsta doziranja hemikalija za produžavanje radnog veka samih membrana.


Reverzna osmoza

Reverzibilna osmoza, osmoza vode

Reverzna osmoza je proces koji se odvija pod relativno visokim pritiskom usled čijeg dejstva dolazi do razdvajanja koncentrovanog rastvora  sa jedne strane i čiste vode koja dolazi sa druge. Kada govorimo o vodi koncentrat su rastopljene materije koje se nalaze u njoj a rastvarač (permeat) je čista voda. Kao rezultat tretiranja vode postupkom reverzne osmoze dobijamo čistu i otpadnu vodu, u različitim odnosima. Reverzna osmoza ne može da radi bez adekvatno konfigurisanog predtretmana koji najčešće podrazumeva mehaničku filtraciju i omekšivač vode, a neretko i opremu za tretman gvožđa ili organskih materija..

 

Copyright © Hydrolux Project Team 2013 Powered by: Reflecta